00:50 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 680
  Pratite nas

  Američki časopis „Nešenal interest“ nabrojao je pet najmoćnijih brodova ruske ratne mornarice. Među njima je izdvojio teške nuklearne krstarice, podmornice i korvete.

  Prema navodima autora, Rusija je nasledila od Sovjetskog Saveza „veliku, ako ne i preglomaznu“ mornaricu koja je zbog nedostatka sredstava 90-tih godina oslabila. Međutim, kako piše list, Kremlj je kasnije usvojio veliki program za obnovu flote koji je podrazumevao ozbiljnu modernizaciju starijih brodova, kao i izgradnju novih.

  Među pet najmoćnijih ruskih brodova autor je ubrojao tešku nuklearnu raketnu krstaricu „Petar Veliki“ – najveći borbeni površinski brod koji je u sastavu Severne flote.

  Krstarica Petar Veliki
  © Sputnik / Vitaliй Anьkov
  Krstarica "Petar Veliki"

  Druga na „top pet“ listi brodova je nuklearna podmornica „Knez Vladimir“ klase „Borej“. Ona je opremljena raketama „Bulava“. Časopis podseća da je ona stavljena u službu 2020. godine, a da ruska mornarica namerava da do 2027. godine počne da koristi još šest takvih podmornica.

  Nuklearna podmornica Knez Vladimir Projekta Borej A
  © Sputnik / Oleg Kulešov
  Nuklearna podmornica

  Sledeća je nuklearna podmornica „Kazanj“ serije „Jasen-M“. Autor ističe da ona poseduje zastrašujući arsenal — krstareće rakete „Kalibar-M“ dometa do 4.500 kilometara. Projektovanje podmornice „Kazanj“ je počelo 24. jula 2009. godine, a porinuta je 31. marta 2017. godine.

  Poniranje u vodu nuklearne podmornice Kazanj u Severodvinsku
  © Sputnik / Sergeй Mamontov
  Poniranje u vodu nuklearne podmornice "Kazanj" u Severodvinsku

  Još jedna krstarica se našla na spisku američkog časopisa. To je „Maršal Ustinov“ koji je nakon modernizacije opremljen krstarećim raketama P-1000 „Vulkan“ i protivavionskim raketnim kompleksom 9K33 „Osa“, kao i kompleksom S-300.

  Raketna krstarica Severne flote Rusije Maršal Ustinov u luci Severomorsk
  © Sputnik / Pavel Lьvov
  Raketna krstarica Severne flote Rusije "Maršal Ustinov" u luci Severomorsk

  Autor članka je na peto mesto na spisku stavio korvetu klase „Gremjašči“ koja je u stanju da lansira hiperzvučne krstareće rakete „Cirkon“. Ona takođe može da izvodi napade krstarećim raketama „Kalibar“ i „Oniks“.

  Korveta Gremjašči
  Korveta Gremjašči

  Projekat korvete 20385 razvio je koncern „Almaz“. Višenamenske korvete ovog projekta predviđene su za otkrivanje i uništavanje podmornica i brodova protivnika, za osiguravanje iskrcavanja prilikom desanta, čuvanje priobalne zone i pratnju drugih brodova. Brodovi su opremljeni artiljerijskim, raketnim, protivpodmorničkim, sonarnim i radarskim sistemima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ratni brodovi, ruska mornarica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga