09:41 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1514
  Pratite nas

  Generalno, dok umetnik sam sebi ne kaže da je dobro ispalo mišljenje drugih nije toliko važno. Za mene je mišljenje srpskog naroda veoma važno, rekao je vajar Aleksandar Rukavišnjikov, primajući zahvalnicu koju mu je uputio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković povodom završetka radova na Spomeniku Stefanu Nemanji.

  Zahvalnicu za „nemerljiv doprinos, znanje, kao i zadivljujući entuzijazam“ koji je uložio u njegovu realizaciju, Rukavišnjikovu je uručio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, koji je istakao da je počastvovan što uručuje priznanje najvećem živom ruskom vajaru za sve ono što je uradio za Srbiju i srpski narod.

  Lazanski je ocenio da je veličanstveni Spomenik Stefanu Nemanji fantastično ulepšao glavni grad Srbije i izrazio je uverenje da će ovaj spomenik postati simbol Beograda.

  Rukavišnjikov je rekao da je ova zahvalnost za njega veoma važna, zato što je za svakog umetnika stvaranje dela i uklapanje spomenika u određeni ambijent „uvek iznenađenje“.

  „Ti se trudiš i pokušavaš da shvatiš da li si uspeo ili ne. Kada sam došao i uverio se da se po svojoj veličini spomenik uklopio ja sam se umirio. I ova zahvalnica, ovo priznanje je dokaz da svi mi nismo pogrešili“, rekao je Rukavišnjikov za Sputnjik.

  Ministar Nikola Selaković je u pismu Rukavišnjikovu izrazio duboku zahvalnost na odličnoj saradnji u procesu priprema i rada na stvaranju Spomenika Stefanu Nemanji, koji je, kako je istakao, od posebnog značaja za Srbiju i srpski narod.

  Miroslav Lazanski i Aleksandar Rukavišnjikov.
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Miroslav Lazanski i Aleksandar Rukavišnjikov.
  „Budite sigurni da će ostati upamćen Vaš doprinos na unapređenju međukulturne saradnje ruskog i srpskog naroda“, navodi se, između ostalog, u pismu Rukavišnjikovu.

  Ministar je izrazio uverenje da će saradnja i u narednom periodu biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo i poželeo je Rukavišnjikovu uspeh u budućem profesionalnom radu.

  Spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara, svečano je otkriven krajem januara na Savskom trgu u Beogradu. Spomenik je visok 24 metra i težak 68 tona. Na njemu je oko godinu i po dana radilo skoro 120 ljudi različitih profila.

  Miroslav Lazanski i Aleksandar Rukavišnjikov.
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  „Budite sigurni da će ostati upamćen Vaš doprinos na unapređenju međukulturne saradnje ruskog i srpskog naroda“, navodi se u Selakovićevom pismu Rukavišnjikovu.

  Aleksandar Rukavišnjikov je treća generacija skulptora u svojoj porodici i važi za jednog od najvećih savremenih vajara u svetu, a počeo da radi na spomeniku nakon što je pobedio na međunarodnom konkursu u Srbiji.

  Tagovi:
  Miroslav Lazanski, zahvalnica, Aleksandar Rukavišnjikov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga