14:46 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2670
  Pratite nas

  Tri nuklearne podmornice iz sastava ruske mornarice su prvi put u istoriji savremene Rusije isplovile istovremeno ispod leda u okviru ekspedicije – „Umka 2021“. U pitanju je jedinstven manevar. Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je cela ekspedicija - bez presedana.

  Komandant ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov, podneo je ruskom predsedniku izveštaj o vežbama na Arktiku koje su počele 20. marta.

  Podmornice su isplovile prema planu u naznačeno vreme u radijusu od 300 metara“, naveo je Jevmenov i dodao da je debljina leda bila metar i po.

  Jedna od podmornica je izvela torpednu paljbu.

  U ekspediciji je angažovano 600 vojnika i civila, kao i 200 vidova naoružanja, vojne i specijalne tehnike. U oblasti gde se odvijaju vežbe prosečna temperatura je minus 25 do minus 30 stepeni, a vetar dostiže jačinu od 32 metra u sekundi.

  Predsednik Vladimir Putin je ocenio da je arktička ekspedicija „Umka-2021“ bez presedana kako u sovjetskoj tako i u modernoj ruskoj istoriji.

  Dodao je da su tokom složene ekspedicije potvrđeni visoki borbeni potencijali.

  „Potvrđeni su visoki borbeni potencijali domaćeg naoružanja, njegova pouzdanost prilikom korišćenja u ekstremnim uslovima“, istakao je Putin.

  Kako je rekao Putin, osvajanje krajnjeg severa u cilju bezbednosti Rusije treba da se nastavi.

  Sprovedena manevarsko-borbena istraživanja pokazala su da je flota sposobna da deluje u surovom severnom prostranstvu, dodao je Putin.

  Takođe je primetio da su posade podmornica, transportnih i lovačkih aviona, kao i motorizovanih jedinica pokazale izvanredne veštine u složenim uslovima na Arktiku.

  I komandant mornarice je potvrdio da će praksa arktičkih ekspedicija biti nastavljena s ciljem istraživanja i osvajanja novih još neistraženih oblasti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekspedicija, podmornice, Rusija, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga