12:37 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  U informacionom prostranstvu postoji puno potencijalnih pretnji po globalnu bezbednost i suverenitet pojedinačnih država, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije. Na sednici je odobren je nacrt dokumenta koji se tiče državne politike u oblasti međunarodne sajber bezbednosti.

  Digitalno prostranstvo koriste međunarodni teroristi i organizovani kriminal. Jednom rečju, ima dosta potencijalnih pretnji po globalnu bezbednost, ali i za pojedinačne zemlje, uključujući njihov suverenitet i nacionalne interese“, rekao je Putin.

  Kako je rekao, Rusija je jedna od prvih zemalja u svetu koja je pozvala svet da ujedini napore i da sarađuje u toj za civilizaciju novoj oblasti.

  Ukazao je da nova tehnološka rešenja nose i nove rizike, a globalno prostranstvo postalo je poligon za žestoke sukobe i sajber napade.

  „A sve to kvalitativno menja situaciju na međunarodnoj sceni“, naveo je šef ruske države.

  Pristup Rusije kada je reč o formiranju globalnog režima osiguranja informacione bezbednosti, izradi jasnih i preciznih pravila je otvoren, transparentan i nepromenjen, rekao je Putin.

  „Smatramo da je neophodno postići univerzalne međunarodno-pravne dogovore s ciljem sprečavanja sukoba i izgradnje uzajamno korisnog partnerstva u svetskom informacionom prostranstvu, kao i njegove maksimalne primene radi stabilnog razvoja svake države“, zaključio je on.

  Predsednik Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je da su u odobrenom dokumentu  aktuelizovane sve globalne pretnje u ovoj oblasti. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sajber, bezbednost, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga