00:52 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 421
  Pratite nas

  Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je potvrdu o registraciji vakcine protiv virusa korona „Sputnjik lajt“, navodi se na sajtu državnog registra lekova.

  „Vektorska vakcina ‘Sputnjik lajt za prevenciju koronavirusne infekcije izazvane virusom SARS-CoV-2. Datum registracije: 29.3.2021“, navodi se u saopštenju registra.

  Prema rečima direktora Ruskog fonda za direktne investicije Kirila Dmitrijeva, „Sputnjik lajt“ je uglavnom usredsređen na strano tržište, gde postoje jaka epidemijska žarišta, dok će u Rusiji vodeći preparat iz iste linije ostati „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

  Direktor Centra „Gamaleja“, koji proizvodi ovu vakcinu, Aleksandar Gincburg, izjavio je da upotreba „lajt“ verzije u ovim zemljama omogućava da se obori vrhunac incidence i smanji pritisak na lokalno zdravstvo. Imunitet posle vakcinacije „Sputnjikom lajt“ trajaće najverovatnije tri do četiri meseca, a njegova efikasnost biće oko 85 odsto, dodao je naučnik.

  Šema podrazumeva samo jednu injekciju (prva komponenta „Sputnjika Ve“) i kraći period stvaranja antitela. Pri tome, čak i ako se vakcinisana osoba zarazi virusom korona, ne preti joj teži oblik kovida, jer se patogen neće spustiti u pluća. Da bi se produžila zaštita, može se primiti druga komponenta nakon tri meseca.

  Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio je 22. marta da su završena klinička ispitivanja „Sputnjika lajt“.

  „Sputnjik lajt“ predstavlja prvu komponentu vakcine „Sputnjik Ve“ i prema rečima direktora Centra „Gamaleja“ Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjiće mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcina, Sputnjik lajt
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga