04:34 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 500
  Pratite nas

  Uskoro će se u Rusiji pojaviti novi centar nuklearne medicine, u kome će se koristiti napredna tehnologija za dijagnostiku i lečenje teških bolesti. Sporazum o saradnji u razvoju centra potpisan je u Ministarstvu nauke Rusije.

  Sporazum su potpisali ministar nauke Rusije Valerij Faljkov, predsednik Nacionalnog istraživačkog centra „Instituta Kurčatov“ Mihail Kovaljčuk i direktor Ruskog naučnog centra za hirurgiju (RNHC) „Petrovski“ Konstantin Kotenko.

  Osnovni zadatak budućeg centra je razvoj inovacionih tehnologija nuklearne medicine u Rusiji, sprovođenje kliničkih ispitivanja i uvođenje u kliničku praksu novih metoda i opreme za radioterapiju, priprema visokokvalifikovanih naučnih, medicinskih i inženjerskih kadrova u oblasti nuklearne medicine i širenje međunarodne saradnje u toj sferi.

  Među perspektivnim zadacima Centra nuklearne medicine je razvoj pilot-projekata tipskih centara za nuklearnu medicinu i radioaktivnu terapiju, kao i njihova masovna upotreba u regionima Rusije.

  Centar će biti napravljen u okviru realizacije federalnih naučno-tehničkih programa razvoja sinhrotronih i neutronih istraživanja i istraživačke infrastrukture 2019-2027. godine.

  „Najsmeliji projekti i revolucionarne ideje najčešće se rađaju u ovim interdisciplinarnim partnerstvima. Sporazum između 'Instituta Kurčatov' i 'Ruskog naučnog centra za hirurgiju' postaće polazna osnova za zajednička visokotehnološka istraživanja u zdravstvu i njihovo uvođenje u kliničku praksu“, rekao je Faljkov.

  Kovaljčuk je izjavio, da će objedinjenje potencijala „Instituta Kurčatovo“ i RNCH doprineti „kvalitativno novom“ razvoju domaće nuklearne medicine i dobijanju značajnih rezultata za zdravstveni sistem Rusije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ruski naučnici, Rusija, medicina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga