13:44 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  41947
  Pratite nas

  Švedski list „Aftonbladet“ objasnio je zašto bi Rusija imala prednost u odnosu na NATO u slučaju sukoba.

  List piše da Moskva nastavlja da održava povoljan položaj na kopnu u regionu Baltičkog mora. Stoga će u slučaju rata, prema mišljenju analitičara, ruskoj vojsci biti lakše da dobije pojačanje.

  Osim toga, prema proračunima Instituta za odbrambena istraživanja, Moskva za nedelju dana može da okupi i pošalje u Severnu Evropu do 68 mehanizovanih bataljona, a NATO — najviše 43.

  Još jedan važan faktor je činjenica da Rusija ima veliki broj artiljerije i kopnenih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu, kažu eksperti.

  Oni su naglasili da Alijansa, za razliku od Rusije, raspolaže manjim brojem jedinica za sukobe visokog intenziteta i da su one manje koordinisane, jer služe pod različitim komandama u različitim zemljama.

  Istovremeno, specijalisti smatraju da i NATO ima svoje prednosti, posebno na moru i u vazduhu.

  Prema nekim procenama, do 80 odsto vatrene moći Zapada otpada na avijaciju.

  „Rusija može da bira gde da napadne, što znači da bi izbegla susret sa delom kopnenih trupa Zapada. Stoga bi se sve odvijalo toliko brzo da NATO avioni ne bi uspeli da preduzmu mere protiv ruskih kopnenih snaga“, smatra jedan od istraživača Krister Palin.

  Zaključak eksperata je da je naoružanje zemalja-članica NATO-a poput Nemačke, Poljske i Velike Britanije uprkos brojnosti u nezadovoljavajućem stanju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Švedska, NATO, Alijansa, rat, Rusija, prednosti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga