15:42 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 400
  Pratite nas

  Otprilike 200 hiljada doza vakcine protiv kovida „EpiVakKorona“ pušteno je u civilni promet u Rusiji, izjavila je zamenica generalnog direktora za naučno-metodološki rad i međunarodnu saradnju ruskog Državnog naučnog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ Tatjana Nepomnjaščih.

  „Trenutno je proizvedeno otprilike 800 hiljada doza vakcine. Od toga je već oko 200 hiljada doza već pušteno u civilni promet. U aprilu će ta cifra dostići 1,5 miliona doza, a u maju ─ tri miliona“, rekla je ona u intervjuu za „RT“.

  Dodala je da su prve doze vakcine puštene u civilni promet ove godine u mnogim regionima.

  Nepomnjaščihova je istakla da se druge zemlje već interesuju za vakcinu „EpiVakKorona“.

  „Postoji potražnja za 'EpiVakKoronom'. U svakom slučaju nam je stizalo nekoliko desetina pisama, zahteva, predloga“, rekla je ona.

  Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu (Rospotrebnadzor) ranije je saopštila da je tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja vakcina „EpiVakKorona“ pokazala stopostotnu efikasnost. Početkom marta je saopšteno da je vakcina odobrena za upotrebu i kod osoba starijih od 60 godina.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u oktobru prošle godine da je u Rusiji registrovana druga vakcina protiv virusa korona, koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra, a Ministarstvo zdravlja Rusije je 18. novembra izdalo  dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EpiVakKorona, Naučni centar "Vektor"
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga