15:29 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  NATO smatra da su ruske strateške vojne vežbe „Kavkaz 2020“ održane kako bi pokazale da pandemija nije sprečila rusku vojsku da realizuje sve planirane borbene zadatke, navodi se u izveštaju Centra za strateške komunikacije NATO u Rigi, posvećenom ovim manevrima.

  „Centralni deo medijske pokrivenosti manevara bila je pažljivo osmišljena tema vojske, u kontekstu pandemije kovid 19. Prvi cilj – predstaviti reformisanu rusku vojsku kao važnog učesnika u uspehu države u borbi protiv pandemije. Druga – pokazati da je sanitarna situacija u zemlji pod kontrolom i da vojne vežbe mogu uspešno izvoditi za razliku od manevara NATO-a „Difender-2020“. Konačni zadatak – pokazati da nikakva pandemija ne može potkopati sposobnost ruske vojske da se bori“, navodi se u izveštaju.

  Autori izvlače zajednički zaključak da su prošlogodišnje vojne vežbe postale „završni ispit“ za čitavu rusku vojnu reformu koja se izvodila od 2008. do 2020. godine.  

  „Rusija je pokazala novi pristup izvođenju vojnih vežbi sa ciljem demonstracije svog značajnog potencijala projekcije moći, savremenih vojnih mogućnosti, evroazijsku težnju i buduće geopolitičke ambicije u svom bliskom okruženju. Svi ovi signali su istovremeno bili upućeni Zapadu, ruskim partnerima i celom evropskom informativnom prostoru“, navodi se u dokumentu.

  Autoru izveštaja smatraju da su ove vojne vežbe postale sredstvo demonstracije Rusije kao vojne sile.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga