03:15 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2250
  Pratite nas

  Kremlj se ne slaže sa tezama o Rusiji predstavljenim u godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „Apsolutno se ne slažemo sa ovim. Odnosimo se prema tome na odgovarajući način“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li su se u Kremlju upoznali sa izveštajem i da li se slažu sa njim.

  „Ovaj dokument sa redovno praktično svake godine reprodukuje vrlo slične teze. U zavisnosti od perioda u kojem se nalaze naši bilateralni odnosi, ozbiljnost ovih fraza se ili povećava ili smanjuje“, dodao je portparol Kremlja.

  Američki Stejt department predstavio je u utorak svoj godišnji izveštaj o ljudskim pravima, u kojem je tradicionalno kritikovao Rusiju, između ostalih zemalja. Ove godine kritika Stejt departmenta napisana je na više od 100 stranica, a jednostavan spisak tužbi protiv Rusije stao je na više od jedne stranice.

  Između ostalog, Stejt department navodi da građani Rusije „ne mogu mirnim putem da promene vladu na slobodnim i poštenim izborima“ i da su ozbiljno ograničeni u političkim pravima. Stejt department tvrdi da se u Rusiji vrše progoni zbog drugačijeg mišljenja, progone se verske, etničke i seksualne manjine, a takođe je široko rasprostranjena korupcija i zločini se ne istražuju. Među kritikovanim ruskim regionima izdvojeni su Krim i Čečenija. Osim toga, Stejt department kritikuje antiekstremističke zakone i zakon o stranim agentima, kojima pripisuje suzbijanje slobode govora.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ljudska prava, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga