22:30 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 360
  Pratite nas

  Mešanje stranih diplomata u unutrašnje stvari Rusije slabi njihov međunarodni autoritet, izjavio je član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Anton Morozov komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o odluci Rusije da protera nemačkog, poljskog i švedskog diplomatu.

  „To je, naravno, nanelo određenu štetu ugledu država koje su dozvolile svojim diplomatama da učestvuju u mešanju u unutrašnje stvari zemlje domaćina, odnosno Rusije, i to, generalno, slabi njihov međunarodni autoritet, pa je ta tema za njih i dalje bolna“, rekao je Morozov za RT.

  Postupci ruskih vlasti u ovom slučaju bili su opravdani, precizirao je političar, jer vlast neće dozvoliti mešanje u unutrašnju političku situaciju u Rusiji.

  „I ovde nema nikakve agresije“, objasnio je parlamentarac, ističući da postupci stranih diplomata predstavljaju očigledno kršenje Bečke konvencije i njihovog diplomatskog statusa.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 5. februara trojicu diplomata ambasada Nemačke, Švedske i Poljske za persone non grata zbog njihovog učešća na neodobrenim protestima 23. januara u Moskvi i Sankt Peterburgu. Njima je naloženo da napuste Rusiju.    

  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je u intervjuu za „Frans 24“ nazvao proterivanje stranih diplomata „agresijom“. Borelj je naveo da je svrha njegove posete Moskvi bila da proveri odnos Rusije prema Evropskoj uniji i da je Rusija „izabrala agresiju proterivanjem evropskih diplomata“.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Anton Morozov, proterivanje diplomata, Žozep Borelj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga