11:24 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11042
  Pratite nas

  Pomeranje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava, izjavio je portparol Kremlja povodom tvrdnji ukrajinske vojske o nagomilavanju ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom.

  Na pitanje ukrajinskog novinara sa čime je povezano prebacivanje ruskih snaga ka ukrajinskim granicama, Peskov je rekao sledeće:

  „Ruska Federacija ima pravo da premešta Oružane snage unutar svoje teritorije po sopstvenom nahođenju. To nikoga ne bi trebalo da brine i ni za koga ne predstavlja nikakvu pretnju“, istakao je portparol ruskog predsednika.

  Prema njegovim rečima, „Rusija preduzima mere koje su neophodne za obezbeđivanje svojih granica“.

  „Znate da se na obodu ruskih granica primećuje povećana aktivnost Oružanih snaga zemalja NATO-a, drugih udruženja, pojedinih zemalja i tako dalje. Sve to nas obavezuje da budemo u pripravnosti“, rekao je on.

  Istovremeno, Peskov je dodao da „ruske trupe nikada nisu učestvovale niti učestvuju u oružanim sukobima na teritoriji Ukrajine“.

  „To je isključivo unutrašnji ukrajinski sukob i mi, evropske zemlje i druge zemlje sveta ne bismo hteli da se zbog provokacija ukrajinskih Oružanih snaga građanski rat u Ukrajini ponovo rasplamsa“, dodao je portparol.

  Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine.

  S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, kretanje, ruska vojska, Dmitrij Peskov, Kremlj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga