11:11 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 490
  Pratite nas

  Ruska vakcina efikasna je protiv svih do sada poznatih mutacija virusa korona, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

  Putin je održao sastanak sa direktorom Ruskog fonda za direktne investicije Kirilom Dmitrijevim koji je i sam potvrdio ono što je predsednik rekao.

  „To je dokazano na primeru britanskog soja, kao i velikog broja drugih mutacija. Zbog toga smatramo da, zaista, imamo jednu od najboljih svetskih vakcina i za slučaj mutacija virusa“, rekao je Dmitrijev.

  Putin je rekao i da test-sistemi koji su proizvedeni u Rusiji otkrivaju praktično sve mutacije, dok je Dmitrijev dodao da je to jako važno jer su mutacije najveći izazov za čovečanstvo.

  „Ali, Rusija je tu ispred mnogih drugih – i sa aspekta vakcine i sa aspekta testiranja“, rekao je Dmitrijev.

  On je rekao i da će proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u čitavom nizu zemalja u inostranstvu postići pun kapacitet u aprilu.

  Pored proizvodnje u zemlji, postoje ugovori sa deset zemalja, sa 20 proizvođača, uključujući i one najveće u svetu.

  „Indija i (Južna) Koreja već sada proizvode vakcinu, a u aprilu mnoga od tih preduzeća će postići pun kapacitet“, dodao je direktor RFPI.

  U Rusiji su registrovane tri vakcine protiv virusa korona.

  Prvu od njih, „Sputnjik Ve“, razvio je Centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije na osnovi dobro proučene platforme humanih adenovirusa.

  Drugu vakcinu, „EpiVakKorona“, napravio je Državni naučni centar za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ na osnovu peptidnih antigena.

  Treći preparat za prevenciju kovida 19 je „KoviVak“ sa celim virionom, koji je izradio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

  Više o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ možete saznati iz sledećeg priloga:
  Tagovi:
  Sputnjik V, Kiril Dmitrijev, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga