02:21 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31021
  Pratite nas

  Rusija ne isključuje pojavu alternative međunarodnom platnom sistemu „SVIFT“, izjavio je u intervjuu Sputnjiku zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Pankin.

  „Uzimajući u obzir brzinu razvoja digitalnih valuta i blokčejna, očigledno da se baza za međunarodna plaćanja može napraviti na potpuno novoj tehnološkoj osnovi“, rekao je Panin.

  Prema njegovim rečima, razvoj alternativnih sistema za plaćanje koji će biti napredniji i neće težiti monopolu u ovoj sferi je, „ne samo reakcija na trenutnu geopolitičku realnost, već i odgovor na potrebu modernizacije metoda plaćanja, uzimajući u obzir savremena napredna dostignuća u digitalnoj sferi“.

  Sudbina dolara

  Zamenik ruskog šefa diplomatije se osvrnuo i na pouzdanost američke valute.

  „Smanjenje predvidljivosti ekonomske politike SAD i nekontrolisano uvođenje neosnovanih ograničavajućih mera (drugim državama) dovodi u pitanje pouzdanost i pogodnost korišćenja američke novčane jedinice, kao prioritetne valute za poslovanje“, rekao je Pankin.

  „Logično, u takvim uslovima država i kompanije moraju da preduzimaju mere kojim će minimizirati ekonomske gubitke i rizike prilikom vršenja transakcija, pokazujući zainteresovanost za razvoj alternativnih mehanizama plaćanja. Zbog toga, povećana upotreba nacionalnih novčanih jedinica u operacijama sa drugim državama postaje sve aktuelnija i važan pravac spoljnoekonomske agende“, naglasio je zamenik ministra.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SVIFT, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga