09:04 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1310
  Pratite nas

  Blokada Sueckog kanala podsetila je svet na mogućnosti Severnog morskog puta, smatra ministar za industriju i trgovinu Rusije Denis Manturov na izložbi „Velika industrijska nedelja u Uzbekistanu“.

   „To je odmah podsetilo međunarodnu zajednicu na mogućnosti Severnog morskog puta i potrebu za diverzifikacijom isporuka. Ne sumnjamo da će ova trasa biti tražena i upravo zbog toga već dugo vreme radimo na razvoju ledolomačke flote“, rekao je Manturov.

  Prema rečima ministra, Rusija gleda na ovakve investicione projekte kao na „antikrizni magični štapić“. Ovakvi projekti omogućavaju da se paralelno razvijaju ekološki prihvatljivi vidovi transporta, uz upotrebu motora na gas, električnu energiju i vodonik.

  „Paralelno radimo na poluautomatizovanim i robotizovanim sistemima upravljanja i već ih testiramo, kako na automobilima, tako i na morskoj i avijacionoj tehnici“, dodao je on.

  Manturov je naglasio da ruska strana radi i na vodonikovim projektima.

  „Trenutno vodimo pregovore sa svetskim liderima o osvajanju vodonikovih tehnologija i skladištenju energije. Time želimo da ojačamo svoj status globalnog isporučioca energenata u savremenim ekonomskim uslovima“, rekao je on.

  Pročitajte još:

  Maršruta Severnog morskog puta
  © Sputnik
  Maršruta Severnog morskog puta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga