01:43 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11060
  Pratite nas

  Moskva očekuje da će poslednji tehnički detalji, potrebni za početak izgradnje gasovoda „Pakistanski tok“ (raniji naziv – „Sever-Jug“) biti dogovoreni sa Islamabadom u narednom periodu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „U sferi praktične saradnje imamo čime da se ponosimo. Prošla godina je bila rekordna za bilateralnu trgovinsku razmenu: porasla je za 46 odsto i dostigla 790 miliona dolara. Preduzimamo neophodne napore za izgradnju gasovoda „Sever-Jug“ – velikog energetskog projekta“, rekao je Lavrov u intervjuu pakistanskom listu „News International“.

  „Očekujemo da će uskoro biti dogovorena preostala tehnička pitanja. Ruske kompanije su spremne da učestvuju u modernizaciji energetskog sektora i železničkog sistema Pakistana“, rekao je ministar.

  U martu je bilo saopšteno da će Rusija i Pakistan promeniti ime zajedničkom projektu „Sever-Jug“ u „Pakistanski tok“.

  Podsetimo, Rusija i Pakistan su 2015. godine potpisali međuvladin sporazum o izgradnji gasovoda iz Karačija u Lahor. Gasovod, dužine 1.100 kilometara, kapaciteta 12,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, trebalo bi da poveže terminal za prijem tečnog prirodnog gasa u lukama Karači i Gvadar na jugu Pakistana sa elektranama i industrijskim potrošačima gasa u Lahoru na severu zemlje. Vrednost projekta se procenjuje na 2,5 milijarde dolara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Pakistanci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga