00:11 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1311
  Pratite nas

  Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog situacije u Donbasu i poziva Kijev i NATO da prekinu kampanju rusofobije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Sve ovo ne doprinosi bezbednosti u regionu, rešavanju sukoba u Donbasu i izaziva ozbiljnu zabrinutost ruske strane. Pozivamo Ukrajinu i zemlje NATO-a da prekinu histeričnu propagandnu kampanju rusofobije, zaustave vojne pripreme i pojačavanje napetosti u Donbasu i da se uzdrže od dejstava koja bi mogla dovesti do destabilizacije situacije na istoku Ukrajine. Zalažemo se za rešavanje sukoba u Donbasu isključivo mirnim sredstvima na osnovu Minskog paketa mera koji nema alternativu i koji je odobrio Savet bezbednosti UN Rezolucijom 2202“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva.

  Pokušaj skretanja pažnje

  Izjave Kijeva i zapadnih zemalja da je Rusija kriva za eskalaciju napetosti u Donbasu nazvala je dezinformacijama i propagandom, koje služe za skretanje pažnje sa vojnih priprema Kijeva u Donbasu, napominjući da Kijev nastavlja da dovlači nove snage i naoružanje na kontakt liniju i narušava prekid vatre. Ona je dodala da Ukrajina nastavlja da sabotira realizaciju Minskih sporazuma, a istovremeno se povećava aktivnost oružanih snaga zemalja NATO-a na teritoriji Ukrajine i na Crnom moru u neposrednoj blizini granica Rusije, naglasila je Zaharova.

  „Obratili smo pažnju na agresivnu informativnu kampanju koju su u poslednje vreme pokrenule Ukrajina i niz zapadnih zemalja koje pokušavaju da optuže Rusiju za eskalaciju napetosti u Donbasu i na rusko-ukrajinskoj granici. Kao povod je izabrana pogoršana situacija na istoku Ukrajine koju su izazvale same kijevske vlasti“, primetila je Zaharova.  

  Osim toga, kao izgovor se koriste i planirane aktivnosti Oružanih snaga Rusije za borbenu obuku, koje se u ovom periodu redovno održavaju u Rusiji i ne prelaze razmere proteklih godina, napomenula je ona.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rusofobija, Ukrajina, NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga