00:21 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (166)
  0 037
  Pratite nas

  Tokom dana održan je vanredni sastanak Kontakt grupe za Donbas na inicijativu ukrajinske strane, a prema rečima predstavnika Rusije Borisa Grizlova, razgovori su završeni bez rezultata.

  On je rekao da je Kijev bez ikakvih argumenata blokirao sve konstruktivne i konkretne predloge predstavnika Donbasa o mehanizmima za verifikaciju kršenja primirja.

  „Učesnici su imali nadu da će na kraju sastanka biti predloženi neki konkretni koraci u cilju realizacije dodatnih mera. Ipak, četvoročasovni sastanak završen je bez rezultata“, rekao je Grizlov.

  Predstavnik Rusije je konstatovao i da je Kijev posle osam meseci načinio prvi korak u pravcu poštovanja režima prekida vatre.

  „Ukrajina je javno saopštila da je privržena merama prekida vatre bez ikakvih interpretacija. Pozdravljamo to što je izjava Ukrajine u skladu sa dopunskim merama i iz nje se jasno vidi da se vatra može uzvratiti samo po naredbi rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine i oružanih snaga Donbasa. Pri tome, sprečavanje i verifikacija mogućih kršenja treba da se odvijaju kroz saradnju Donbasa i Ukrajine “, rekao je ruski predstavnik u Kontakt grupi.

   

  Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti
  © Sputnik / Sergeй Averin
  Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti

   

  Izrazio je nadu da će ukrajinski vojnici ispunjavati naređenja u skladu sa pomenutom izjavom.

  Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

  Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

  Situacija na liniji razdvajanja u Donbasu
  © Sputnik / Sergeй Averin
  Situacija na liniji razdvajanja u Donbasu

  Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnja pitanja zemlje.

  U januaru 2015. godine, Vrhovna rada usvojila je saopštenje u kome se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Moskva je više puta saopštavala da ne učestvuje u sukobu u Ukrajini i da je zainteresovana za to da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (166)
  Tagovi:
  rezultati, sastanak, Kontakt grupa, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga