03:14 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2841
  Pratite nas

  Ruski političari reagovali su planove Vašingtona o mogućem slanju američke ratne mornarice u Crno more u znak podrške Ukrajini zbog navodnog porasta vojne aktivnosti na rusko-ukrajinskoj granici, a kako kaže Jelena Panjina, član komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove, takav potez bi dolio ulje na vatru kada je reč o situaciji u Donbasu.

  „To nije signal za Rusiju, već signal ukrajinskim radikalista. To je signal koji bi stvorio lažne iluzije kod tih ljudi“, ocenila je ona.

  Panjina je takođe podsetila i na to kako Amerikanci reaguju u slučaju „bliskog susreta“ sa Rusima, te je poručila da je možda pametnije suzdržati se od ponavljanja takvih situacija.

  „Takvih presedana je već bilo u našoj istoriji, setite se samo paničnu reakciju posade američkog razarača `Donald Kuk` kada mu se još 2014. godine naš avion Su-24 približio. Mislim da bi bolje bilo i po same Amerikance da ne ponavljaju takvu situaciju“, dodala je.

  Oglasio se i Konstantin Zatulin, takođe predstavnik Državne dume Rusije koji je rekao da nema potrebe paničiti budući da američka ratna mornarica u poslednjih nekoliko godina praktično i „ne izlazi iz akvatorije Crnog mora“.

  „Amerikanci nastoje da pretvore Crno more u američko jezero, međutim, šansa da se tako nešto dogodi je praktično nepostojeća pre svega zbog konvencije iz Montrea kojom je uređeno kada vojni brodovi zemalja koje ne izlaze na to more mogu da uđu u njega i koliko oni tamo smeju da borave“, naveo je.

  On je takođe kazao i da je podizanje tenzija u blizini ruskih granica „sastavni deo opšte strategije Vašingtona“.

  „Moskvi je odavno već poznato kakvim sve mogućnostima Amerika raspolaže stoga nema nikakvog razloga za paniku“, zaključio je Zatulin.

  Pojačane aktivnosti NATO-a u blizini ruske granice bile su tema autorske emisije glavne urednice srpske redakcije Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ratna mornarica, Crno more, Donbas, Ukrajina, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga