10:34 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2793
  Pratite nas

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je situaciju na istoku Ukrajine opasnom, jer izgleda da će uskoro tamo biti nastavljen građanski rat.

  „Pored nas se nalazi država u kojoj nije isključeno da rukovodstvo može opet odlučiti da rešava unutrašnje probleme metodom sile. Da li je to opasno za nas? Naravno da je opasno. Da li treba da preduzmemo mere kako bismo osigurali svoju bezbednost? Treba. To i radimo“, rekao je predstavnik Kremlja televiziji „Rusija 1“.

  „Merkelova je zaista rekla da Evropu brine koncentracija ruskih snaga u području (ruske) granice. Na to je usledilo objašnjenje šefa države“, saopštio je Peskov.

  On je naglasio da je premeštanje trupa unutar države – lična stvar Rusije koja „ne treba ni kod koga da izaziva zabrinutost“

  „Rusija nikad ni za koga nije predstavljala pretnju“, dodao je on.

  Portparol je nazvao normalnom praksom jačanje odbrambene sposobnosti u ovoj situaciji.

  „Ako grupa država ili neke vojne alijanse, u ovom slučaju NATO, izvode seriju vojnih vežbi u blizini granica ili kada se sprema neki unutrašnji konflikt u zemlji sa kojoj imamo zajedničke granice, potpuno je prirodna praksa da pogranična država jača svoje odbrambene mogućnosti u ovom regionu“, objasnio je on.

  Prema rečima Peskova, Rusija odavno pokušava da rashladi vruće glave u Kijevu – još od pre državnog udara 2014. godine.

  „Uvek smo govorili da je ponašanja ovih "vrućih glava" dovelo do formiranja ove dve samoproglašene republike, dovelo do građanskog rata u Ukrajini, do pogibije hiljade ljudi, do katastrofe“, izjavio je on.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga