09:02 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 321
  Pratite nas

  Moskva se zalaže za početak pregovora o razvoju međunarodnog instrumenta kojim se zabranjuje raspoređivanje svih vrsta naoružanja u svemir, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Dosledno polazimo od pretpostavke da će samo garantovano sprečavanje trke u naoružanju u svemiru omogućiti njegovu upotrebu u konstruktivne svrhe, za dobro čitavog čovečanstva“, rekao je ministar u video-poruci povodom 60-godišnjice leta Jurija Gagarina u svemir.

  Lavrov je predložio da se kao osnov za mehanizam kojim se zabranjuje razmeštanje oružja u svemiru koristi rusko-kineski nacrt dogovora podnet na Konferenciji o razoružanju u Ženevi 2014. godine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

  Prema njegovim rečima, međunarodna inicijativa da zemlje preuzmu političku obavezu da ne razmeštaju prve oružje u svemiru, koju je pokrenula Rusija, treba da stabilizuje situaciju u periodu dok se takav multilateralni dokument razvija. Kako je podsetio, punopravni učesnici inicijative su već tridesetak država.  

  Rusija se više puta zalagala za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma svih svemirskih sila o sveobuhvatnoj zabrani militarizacije svemira. U oktobru prošle godine o tome je govorio zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u svom članku „75 godina UN: Stari problemi, novi izazovi i globalna rešenja“.

  U maju prošle godine ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da Sjedinjene Američke Države uz podršku svojih saveznika i NATO-a pokušavaju da od svemira naprave područje vojnih operacija i mogućih sukoba između naših zemalja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naoružanje, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga