22:15 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 431
  Pratite nas

  Rusija će nastaviti da unapređuje program međunarodne saradnje u kosmičkoj sferi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Nastavićemo sa razvojem međunarodnih programa i spremni smo da učestvujemo sa našim partnerima u zajedničkom radu u svemiru... Potrebno je i iskoristiti našu prednost za jačanje odbrambene sposobnosti zemlje, povećati tempo naučnog, tehnološkog i ekonomskog razvoja zemlje“, rekao je predsednik Rusije na sastanku posvećenom razvoju kosmičke industrije.

  On je naveo, da Rusija mora da dostojno podrži status jedne od vodećih nuklearnih i kosmičkih država u 21. veku, jer je svemirska industrija direktno povezana sa odbranom. Putin je podsetio, da su u januaru 2020. godine bile utvrđene Osnove državne politike u oblasti kosmičke aktivnosti do 2030. godine i za dalji period. Ovaj dokument je, prema rečima ruskog lidera, smernica za sprovođenje velikih zadataka u istraživanju svemira za naredne godine i decenije.

  „Kako bismo postigli svoje ambiciozne ciljeve, potreban nam je integrisani, dugoročni pristup koji u potpunosti uzima u obzir naše prioritete u svemirskom sektoru i biće potpomognut odgovarajućim resursima. Da bi to učinila, vlada bi trebalo da pripremi i odobri dokument koji sadrži konkretne mere za postizanje prioriteta navedenih u okviru državne politike za svemirske aktivnosti“, rekao je Putin.

  Prema rečima predsednika Rusije, neki prioriteti i rokovi realizacije zadataka u kosmičkoj sferi se mogu korigovati usled dinamičkih promena situacije u Rusiji i svetu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, kosmos, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga