03:23 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1062
  Pratite nas

  Vašington nikako ne može da odustane od pogrešnog kursa održavanja svoje globalne dominacije. Takva američka politika je apsolutno kontraproduktivna, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Prema našem mišljenju, osnovni problem je to što Vašington nikako ne može da napusti pogrešan kurs održavanja svoje globalne dominacije, koji je zauzeo početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza. Danas je svima jasno, da je takva politika apsolutno kontraproduktivna. Pred našim očima uzima maha objektivni proces formiranja pravednijeg, demokratskijeg i stoga stabilnijeg multipolarnog svetskog poretka“, rekao je Lavrov u intervjuu agenciji „Irna“.

  On je naveo da Amerikanci, uz podršku evropskih saveznika, preduzimaju agresivne korake, usmerene na rušenje međunarodno-pravne arhitekture koja se oslanja na Ujedinjene nacije i zamenjuju je takozvanim „poretkom zasnovanim na pravilima“. 

  Prema njegovim rečima Rusija „nema ništa protiv, da svi poštuju pravila“. Međutim, ona bi trebalo da se razvijaju, ne u uskom krugu Vašingtona i njegovih sledbenika, zaobilazeći Ujedinjene nacije, već u univerzalnom formatu sa učešćem svih ključnih svetskih igrača i na osnovu postojećih opštepriznatih normi međunarodnog prava.

  Zašto s Amerikom više nema ozbiljnog razgovora i kako na to gleda šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u emisiji „Novi Sputnjik poredak“ analizirali su Nikola Vrzić i njegovi gosti Branko Vlahović i Bojan Bilbija.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, Amerika, Rusija, globalna dominacija, dominacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga