00:24 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 470
  Pratite nas

  Izjave iz Amerike o tome kako će Rusija navodno platiti cenu zbog situacije u Donbasu su neprihvatljive, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Moskva će, kako kaže, nastaviti da štiti stanovništvo samoproglašenih republika, a pretnje, bilo koje vrste, samo učvršćuju Rusiju u ubeđenju da ide ispravnim putem.

  „Oni govore o visokoj ceni, ali nikada ne govore kolika je. To što su radili do sada smo, prvo, dobro proučili, a drugo, na to smo se navikli i, treće, ne smatramo da je takva terminologija – ‘cena, plaćanje cene’ primenjiva. Mi jednostavno branimo svoje interese, interese naših građana, ruskojezičnog stanovništva, i branićemo ih dalje“, rekao je Rjabkov.

  Pitanje je, dodao je on, u tome kakve zaključke o toj situaciji donose u Kijevu, kao i njihovi pokrovitelji. Ti zaključci, ističe Rjabkov, ne navode na pozitivno.

  Rjabkov dodaje da SAD čine sve da potkopaju pozicije Rusije na međunarodnoj sceni.

  „Druge elemente u njihovom pristupu prema nama ne vidimo“, zaključio je Rjabkov.

  Situacija u Donbasu

  Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

  Vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava njenu vojnu bezbednost.

  Tim povodom portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je nedavno izjavio da je Vašington zatražio objašnjenje od Moskve u vezi sa eskalacijom „ruske agresije“ i premeštanjem ruskih trupa u blizini granica Ukrajine.  

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

  U međuvremenu, Turska je, u skladu s Konvencijom iz Montrea, informisala sve potpisnice da će američki brodovi sredinom aprila proći kroz Bosfor ka Crnom moru, dok su mediji objavili da se radi o razaračima. U Pentagonu su saopštili da je reč o rutinskim aktivnostima, a Rjabkov je poručio da američki ratni brodovi nemaju šta da traže kod obala Rusije na Crnom moru.

  Pročitajte još:

  Pojačane aktivnosti NATO-a u blizini ruske granice bile su tema autorske emisije glavne urednice srpske redakcije Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:

  Tagovi:
  Donbas, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga