01:53 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1177
  Pratite nas

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije isključio rizik od isključivanja Rusije sa zapadnih platnih sistema Viza i Masterkard s obzirom na neprijateljski odnos brojnih država prema toj zemlji.

  „Možemo sa sigurnošću da konstatujemo jedno ─ da čitav niz država u određenom obliku uvodi ograničenja protiv Rusije. Ta ograničenja se manifestuju u različitim oblicima. Ovo je prilično nepredvidiv proces, stoga, u okviru ovog procesa, uzimajući u obzir ponekad čak i neprijateljske oblike ponašanja prema nama, ništa se ne može isključiti“, odgovorio je na pitanje da li postoji rizik da Rusija bude isključena sa Vize i Masterkarda i da to neće biti odlukom Moskve.

  Prema rečima Peskova, najbolji način da se smanje ili eliminišu svi rizici je stvaranje sistema koji mogu da kompenzuju odsustvo određene usluge i određenih oblika finansijske podrške.

  „Odnosno, stvaranje sistema za jačanje suvereniteta u svim oblastima ekonomije, bankarstva i tako dalje“, dodao je on.

  Kako je rekao, taj proces se odvija postepeno i sa manjim problemima, ali se radi na stvaranju nacionalnog platnog sistema „Mir“.

  „Vidimo da je sada taj sistem već dovoljno ojačao. Da, on još uvek nije u međunarodnom prometu, ali ipak postoje zemlje u kojima taj sistem može da se koristi. I sada više niko ne sumnja da će se taj sistem na kraju proširiti globalno“ naglasio je portparol Kremlja.

  Peskov je ranije izjavio da situacija u svetskoj politici obavezuje Rusiju da uzme u obzir sve moguće pretnje koje dolaze sa Zapada, uključujući isključenje zemlje iz međunarodnog platnog sistema SVIFT.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Masterkard, viza, platni sistem, isključenje, Rusija, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga