09:37 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  32087
  Pratite nas

  Vašington čeka „veliki strateški neuspeh“ u slučaju direktne konfrontacije sa Moskvom zbog situacije na jugoistoku Ukrajine, piše analitičar kompanije „Vikistrat“ Greg Loson za časopis „Nešenal interest“.

  Prema njegovom mišljenju, greška ili pogrešno tumačenje namera SAD i Rusije „može da dovede do katastrofe“.

  „Rusija je velika nuklearna sila. Sada je to jedina nuklearna sila koja je u stanju da za kratak vremenski period ubije desetine miliona Amerikanaca. To mora da se shvati.... I to nije preuveličavanje“, istakao je analitičar.

  Autor članka smatra da Sjedinjene Američke Države mogu da uđu u otvorenu konfontaciju sa Rusijom onda kada je to „od vitalne važnosti za zemlju“. Međutim, Loson piše da situacija na jugoistoku Ukrajine ne ispunjava taj zahtev.

  Osim toga, sukob sa Moskvom bi mogao da učini Vašingtonom i njegove saveznike „ranjivim na Peking“.

  „Ulazeći u konfrontaciju sa Rusijom zbog Ukrajine, postajemo ranjiviji na kinesku agresiju. 'Uvlačenje' u Evropu će Kini pružiti izvrsnu priliku da iskoristi našu distrakciju“, tvrdi autor.

  Istovremeno, Loson naziva strateškom greškom očuvanje pitanja o članstvu Ukrajine u NATO jer je, prema njegovim rečima, to izazvalo mnoge problema u odnosima Zapada i Rusije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, sukob, Amerikanci, smrt
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga