07:25 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1511
  Pratite nas

  Rusija je u uslovima rasta aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u blizini svojih granica na Crnom moru prinuđena da preduzima mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost, ali je zainteresovana za političko rešavanje situacije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

  „Primećuje se povećana vojna aktivnost bloka NATO-a, a posebno Sjedinjenih Američkih Država, u neposrednoj blizini ruskih granica u Crnomorskom regionu“, rekao je Patrušev govoreći u Sevastopolju na sastanku o obezbeđivanju nacionalne bezbednosti na Krimu.

  „Postavlja se pitanje – gde su Sjedinjene Američke Države, a gde Crno more? I koje nacionalne interese oni ovde imaju, ako mnogi Amerikanci nemaju pojma gde se ovo more nalazi?“, dodao je sekretar Saveta bezbednosti.

  U tim uslovima Rusija je „prinuđena da preduzima mere kako bi osigurala bezbednost svoje teritorije“, ali je istovremeno „zainteresovana za vođenje razgovora o političkom rešavanju situacije“, naglasio je Patrušev.

  „Međutim, Sjedinjene Američke Države, Engleska i niz drugih zemalja optužuju Rusiju da premešta trupe preko svoje teritorije, zapravo, ignorišući naše suvereno pravo da osiguravamo sopstvenu bezbednost“, zaključio je on.

  Ranije su ministri spoljnih poslova zemalja G7 i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izrazili zabrinutost zbog navodnog premeštanja Oružanih snaga Rusije na granici sa Ukrajinom i na Krimu. Oni su pozvali Rusiju na deeskalaciju i pridržavanje principa OEBS-a. Kremlj je odgovorio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju i da to ni za kog ne predstavlja pretnju i ne bi trebalo nikoga da brine. Moskva je više puta navodila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Crno more, Nikolaj Patrušev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga