02:07 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Rusija je zabrinuta zbog toga što Kijev prebacuje trupe na kontakt-liniju u Donbasu i zbog eskalacije izazvane time, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa predsednicom OEBS-a, ministarskom spoljnih poslova Švedske An Linde.

  „Osnova pažnja je posvećena situaciji na jugoistoku Ukrajine. Ruska strana je izrazila zabrinutost zbog eskalacije sukoba, izazvane prebacivanjem ukrajinske vojske i naoružanja na kontakt-liniju, kao i redovnim napadima Oružanih snaga Ukrajine na predgrađa Donjecka i Luganska“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Ruska strana je takođe istakla da bi u trenutnoj situaciji Specijalna posmatračka misije OEBS-a u Ukrajini trebalo da aktivira napore na nepristrasnom praćenje situacije na obe strane kontakt-linije u Donbasu, pre svega slučajeve stradanja civila i rušenja civilne infrastrukture.

  Ističe se da je Moskva zainteresovana za rešavanje sukoba isključivo mirnim putem na osnovi Minskog paketa mera koji nema alternativu.

  Istaknuta je potreba da strane sukoba – Kijev, Donjeck i Lugansk bezuslovno sprovode dodatne „Mere za jačanje rečima prekida vatre“, postignute u julu 2020. godine u kontakt-grupi.

  Lavrov je takođe pozvao OEBS da aktivnije zahteva od Kijeva da ispuni svoje obaveze u vezi sa regulisanjem situacije u Donbasu.

  „Izražena je nada da će Švedska dok predsedava OEBS-om preduzeti neophodne napore kako bi se postiglo da Kijev strogo poštuje svoje obaveze za rešavanje sukoba, uključujući rešavanje humanitarnih problema stanovništva DNR i LNR, pre svega priznavanjem ekonomske blokade tih teritorija“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

  Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, telefonski razgovor diplomata održan je 14. aprila na inicijativu predsednice OEBS-a.

  U Donbasu je od 27. jula prošle godine na snazi sveobuhvatni prekid vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  OEBS, Donbas, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga