02:19 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2045
  Pratite nas

  Vlasti Velike Britanije i SAD su došle do zaključka da Spoljno-obaveštajna služba Rusije stoji iza sajber napada SolarWinds, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

  „Maligno ponašanje Rusije u celom svetu – u sajber prostoru, mešanje u izbore ili agresivne operacije njihovih specijalnih službi – pokazuju da Rusija ostaje najozbiljnija pretnja nacionalnoj i kolektivnoj bezbednosti Velike Britanije“, naglasili su u resoru.

  „Vidimo da Rusija radi sve što može da poljulja našu demokratiju“, rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab.

  Ranije su Sjedinjene Američke Države objavile da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija koje podržavaju sajber program ruskih obaveštajnih službi, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

  Sajber napadi na američke institucije

  U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

  Početkom januara kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu.

  Moskva je to odlučno demantovala, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Velika Britanija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga