04:46 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  32656
  Pratite nas

  Razgovori o „velikoj Albaniji“ su provokativni i Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

  Smatramo da su to neprihvatljive i štetne ideje, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem.

  „Razgovori o 'velikoj Albaniji' traju više godina i mi uvek pozivamo naše kolege iz EU i NATO koje štite Prištinu da prekinu takva raspoloženja i spreče forsiranje takve retorike“, naveo je Lavrov.

  On se osvrnuo i na tzv. slovenački „non pejper“ o preispitivanju granica na Balkanu.

  „Što se tiče granica u Evropi, uključujući granice država nastalih od biše Jugoslavije, treba se samo setiti kako naši zapadni partneri uključujući EU i NATO čiji je član i Slovenija usrdno pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje posleratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike. A kad se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti onda je stav Brisela potpuno drukčiji. Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim pre rukovodioci vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji“, poručio je Lavrov.

  Šef ruske diplomatije je i ovom prilikom ponovio da će Rusija podržati svako rešenje za Kosmet koje je prihvatljivo za Srbiju.

  Na pitanje o mogućem uključenju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da Rusija ništa ne nameće ali da će biti spremna da se odazove na svaki predlog koji dobije od rukovodstva Srbije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, Kosovo, Albanija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga