02:25 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 855
  Pratite nas

  Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod - „rjaženka“, saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

  Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

  Prema rečima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu pre oko godinu dana. Kada je ruska vlada odobrila razvoj „Centra za personalizovanu medicinu“, koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar „Almazov“, projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svetu postao je jedno od područja istraživanja.

  „Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje“, rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

  O kakvoj je vakcini reč

  Kako je objasnio autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov, posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu njegove primene.

  „I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju 'lovci' na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA)", pojasnio je naučnik.

  Prema njegovim rečima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi probiotika - živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvodi. Dakle, u sastavu IEM-a već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

  „Prilikom izrade vakcine protiv kovida fragment sintetizovanog gena virusa korona se ugrađuje u gen bakterije. Kao rezultat genetičke modifikacije, stvara se protein virusa korona što omogućava telu da proizvede imuni odgovor“, rekao je Suvorov.

  Prema oceni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlečnih proizvoda.

  „Najviše podseća na 'rjaženku'. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još uvek nisu primećeni neželjeni efekti. Idemo napred vrlo pažljivo i oprezno kako bismo izbegli situaciju u kojoj se bilo koji novi medicinski preparat doživljava kao lek koji će spasiti čovečanstvo“, kaže Suvorov.

  Jeftino i brzo

  „Mukozalna vakcina, koja je napravljena na osnovu fermentisanog mlečnog proizvoda, to je naš unikatan rad. Vreme će pokazati, koja će vakcina protiv virusa korona biti najefikasnija za određene grupe ljudi“, navodi Dmitrijev.

  Prema njegovom mišljenju, razvoj ove vakcine ima velike prednosti u odnosu na konkurente. 

  „Ako govorimo prostim jezikom, genetski modifikovane bakterije u obliku praška se mogu sipati u mleko i posle jednog dana se dobija gotov proizvod, koji se ne mora čistiti od primesa“, objašnjava direktor IEM-a.

  Uzimajući u obzir jednostavnost u proizvodnji i odsustvo troškova za hemijsko prečišćavanje, proizvodnja vakcine je jeftina, a masovna proizvodnja se može organizovati čak i na bazi bilo koje mlekare sa malom modifikacijom proizvodnje.

  „To je velika prednost u odnosu na druge biotehnološke procese“, zaključio je Dmitrijev.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  mleko, mlečni proizvodi, Rusija, ruski naučnici, kovid 19, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga