02:34 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12443
  Pratite nas

  U slučaju uspešne, ali dugotrajne modernizacije, teška nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“ mogla bi postati najmoćniji ratni brod u Ruskoj mornarici, a možda i na svetu, piše vojni analitičar Piter Sučiu u američkom listu „Nešnal interest“.

  „Sve dobre stvari se događaju onima koji čekaju: posle preduzetih napora za modernizaciju 'Admiral Nahimov' će sigurno postati najmoćniji ratni brod u ruskoj mornarici, a možda i na svetu. Biće opremljen raznovrsnim radarima i senzorima, kao i različitim ofanzivnim i odbrambenim naoružanjem“, navodi Sučiu.

  Autor sumnja u reči šefa Ujedinjene korporacije za brodogradnju (OSK) Alekseja Rahmanova, koji je prošlog leta rekao, da se uskoro očekuje kraj modernizacije krstarice.

  „Ratni brod je, u stvari, više vremena proveo na modernizaciji nego na moru. Uzimajući u obzir nedavna kašnjenja, modernizacija bi mogla trajati više od deset godina. Iako je to, možda, odličan ratni brod i jedan od najmoćnijih na svetu, Rusiji još predstoji da ga porine u more i ko zna kada će se to zapravo dogoditi“, piše ekspert.

  Prošle nedelje je izvor u odbrambeno-industrijskom kompleksu saopštio, da će teška nuklearna raketna krstarica projekta 11442M (šifra „Orlan“) „Admiral Nahimov“ biti predata Ratnoj mornarici Rusije najranije 2023. godine.

  Izgradnja broda je počela u maju 1983. godine na Baltijskom brodogradilištu, a već u decembru 1988. godine brod je ušao u sastav mornarice SSSR-a. Brod se prvobitno zvao „Kalinjin“, ali je 1992. godine preimenovan u čast poznatog ruskog admirala Pavla Nahimova, koji je porazio tursku flotu 1853. godine u Sinopu.

  „Admiral Nahimov“ je 1997. godine modernizovan, ali zbog finansijskih poteškoća, koje je Rusija imala tih godina, remont se odugovlačio, tako da su radovi faktički započeti tek 2013. godine, navodi američki list. U okviru modernizacije krstarica će dobiti razne vrste projektila i hipersonične rakete „Cirkon“.

  Atomska krstarica „Admiral Nahimov“
  © Sputnik
  Atomska krstarica „Admiral Nahimov“

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, ruska mornarica, Admiral Nahimov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga