03:18 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 440
  Pratite nas

  Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je telefonom sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom kome je ukazao na neprihvatljivost mešanja SAD u unutrašnje poslove Rusije i njenih saveznika.

  „Ruska strana ukazala je na neprihvatljivost mešanja Sjedinjenih Američkih Država u unutrašnje stvari Ruske Federacije i njenih saveznika, na neosnovanost i nedokazanost optužbi protiv Rusije, na osnovu kojih je Bela kuća uvela paket antiruskih sankcija“, saopštila je pres služba Saveta bezbednosti Rusije.

  U saopštenju se dodaje da je telefonski razgovor održan na inicijativu američke strane. 

  Patrušev i Salivan takođe su razgovarali o problemima u vezi sa učešćem Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Sporazumu o otvorenom nebu.

  „Istaknuti su značaj što skorijeg pokretanja bilateralnog mehanizma za stratešku stabilnost, potreba za saradnjom Rusije i SAD u vezi sa nuklearnim problemom Korejskog poluostrva i u vezi sa situacijom oko iranskog nuklearnog programa. Dotaknuti su problemi vezani za učešće dveju država u Sporazumu o otvorenom nebu“, dodaje se u saopštenju.

  Samit dvojice predsednika

  Dvojica diplomata razmatrali su i temu priprema za samit na najvišem nivou i moguće pravce u razvoju rusko-američke saradnje, navela je pres služba Saveta bezbednosti.

  „Gospodin Salivan i sekretar Patrušev razgovarali su o perspektivi održavanja samita između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, a takođe su se složili da održavaju kontakte“, potvrdila je pres služba Bele kuće.

  Bela kuća napominje da su predstavnici dveju zemalja takođe razgovarali o pitanjima „bilateralne, regionalne i globalne agende koja izazivaju zabrinutost“.  

  Spremnost za normalizaciju odnosa

  Sekretar Saveta bezbednosti Rusije potvrdio je pomoćniku američkog predsednika za nacionalnu bezbednost spremnost za nastavak dijaloga u interesu normalizacije odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne bezbednosti, ističe se u saopštenju  Saveta bezbednosti.

  „Bez obzira na nekonstruktivne korake američke strane koji su doveli do dalje degradacije bilateralnih odnosa, potvrđena je spremnost za nastavak dijaloga u interesu normalizacije odnosa Moskve i Vašingtona i osiguranja međunarodne bezbednosti“, zaključuje se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Džejk Salivan, Nikolaj Patrušev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga