01:24 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  13855
  Pratite nas

  Zameniku ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji uručena je nota u kojoj je objavljeno da se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi proglašava za persone non grata.

  „Dana 21. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je zamenik šefa američke diplomatske misije u Ruskoj Federaciji Gorman, kome je uručena nota kojom se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi u Moskvi proglašava za persone non grata. Navedenim licima naređeno je da napuste teritoriju naše zemlje do kraja 21. maja“, navodi se u saopštenju.

  Rusko Ministarstvo naglasilo je da je ova mera predstavlja recipročan odgovor na „neprijateljske akcije američke strane prema nizu zaposlenih u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i generalnom konzulatu Rusije u Njujorku, koji su neosnovano proglašeni za persone non grata“.

  „U najskorije vreme uslediće dalji koraci u okviru paketa recipročnih mera najavljenog u izjavi MIP-a od 16. aprila na najnoviji ‘talas’ nezakonitih antiruskih sankcija Sjedinjenih Američkih Država“, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

  Ranije je saopšteno da je u Ministarstvo pozvan zamenik šefa američke ambasade u Rusiji Bart Gorman.

  Stejt department saopštio da će ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan otputovati ove sedmice u SAD, ali će se vratiti u Moskvu „narednih sedmica“. 

  Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da „ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije“. Ruski MIP smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

  U poslednje vreme odnosi Rusije i Zapada nastavljaju da se ozbiljno pogoršavaju. SAD i zemlje EU nastavile su da pod raznim izgovorima uvode sankcije Rusiji. U tom kontekstu, Lavrov je ranije izjavio da Moskva nema odnose sa Evropskom unijom kao organizacijom, jer ih je uništio Brisel. Situacija nije ništa bolja ni u američkom pravcu. Nedavno je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan u Moskvu na konsultacije da bi se analiziralo šta treba raditi i kuda krenuti u kontekstu odnosa sa Vašingtonom. Kasnije je saopšteno da se ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, najverovatnije, neće skoro vratiti u Vašington

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  proterivanje diplomata, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga