04:33 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11520
  Pratite nas

  Viševektorski proces uništavanja odnosa između Rusije i evropskih zemalja pokrenula je sama Evropska unija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu ruskom radiju „Vesti FM“.

  „Želim da naglasim da degradacija odnosa ne dolazi sa naše strane. Kao što odlično možemo videti na primeru Češke i Poljske i na primeru kolektivnog Brisela, ta degradacija odnosa dolazi od njih. Negde je to potkopavanje i razlaganje temelja, negde je to prava subverzivna akcija, odnosno, dolazi do viševektorskog uništavanja odnosa“, rekla je ona.

  Zaharova je navela da iz EU ne prestaju da dolaze neosnovane optužbe na račun Rusije. Juče je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u ime zemalja članica EU izrazio protest radom ruskih specijalnih službi.

  „Mi smo neprestano komentarisali slične izjave i u posebnim slučajevima i globalno, nazivali ih besmislicama i neosnovanim izjavama. Želela bih da postavim pitanje: kada ćemo od šefa evropske diplomatije čuti detaljan izveštaj o aktivnostima obaveštajnih službi država članica EU?“, pitala je Zaharova.

  Prema njenim rečima, Evropskoj uniji je pre svega neophodno da se skoncentriše na rešavanje sopstvenih problema, a ne da nadgleda rad Rusije.

  „Skoncentrišite se na rešavanje unutrašnjih problema i čim se (EU) oporavite od pandemije za koju niko, kako se ispostavilo, nije bio spreman, tada ćemo početi da slušamo savete. Za sada zemlje EU nemaju ništa da predstave Rusiji kao pozitivno iskustvo za takvo moralisanje“, zaključila je Zaharova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  lažne optužbe, politički odnosi, Rusija, Evropska unija, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga