00:26 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12834
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je spreman da u bilo kom pogodnom trenutku u Moskvi razgovara o bilateralnim odnosima sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Prema rečima šefa države, ako Zelenski želi da započne obnavljanje odnosa sa Rusijom, Moskva će to samo pozdraviti.

  „Ako se radi o razvoju bilateralnih odnosa, slobodno. Primićemo predsednika Ukrajine u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara“, odgovorio je Putin na zahtev novinara da prokomentariše predlog ukrajinskog predsednika da se sastanu na teritoriji Donbasa.

  Na početku sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom ruski lider je dodao da je ukrajinsko rukovodstvo preduzelo mnogo koraka koji uništavaju odnose sa Rusijom.

  „U poslednje vreme aktuelno rukovodstvo Ukrajine preduzelo je mnogo koraka koji uništavaju rusko-ukrajinske odnose“, odgovorio je Putin na pitanje novinara. „Mnogo je koraka usmerenih na uništavanje naših odnosa, zbog čega, naravno, možemo samo da žalimo“, dodao je Putin.

  Prema njegovim rečima, to se tiče niza problema u bilateralnim odnosima, odnosa prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi i prema ruskom jeziku.

  „Ali ako predsednik Zelenski želi da započne obnavljanje ovih odnosa, mi ćemo to samo pozdraviti“, naglasio je Putin.

  Predsednik je dodao da su predlozi za premeštanje kontakt grupe za Donbas iz Minska slični pokušaju izbegavanja stvarnog rešenja problema. Ako Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba prvo da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek posle sa predstavnicima trećih zemalja, uključujući i Rusiju, naveo je Putin.  

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je u utorak predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu bilo gde u Donbasu.

  U poslednje vreme povećale su se napetosti na jugoistoku Ukrajine. Samoproglašene republike Donjecka i Luganska za to krive ukrajinske snage, dok Kijev i Zapad govore o aktivnostima ruske vojske na granicama.

  Moskva je više puta naglašavala da je zainteresovana za stabilizaciju situacije u susednoj Ukrajini, kao i da nikog ne namerava da napada – vlasti imaju pravo da premeštaju trupe na svojoj teritoriji bez objašnjavanja razloga, jer je to unutrašnja stvar države.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga