01:18 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 031
  Pratite nas

  Oduzimanje Siriji prava i privilegija u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) učinjeno je uz pomoć falsifikovanja činjenica, ucena i „uvrtanja ruku“ brojnim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin.

  Prema njegovim rečima, Rusija smatra da je odluka Organizacije u pogledu Sirije politizovana.

  „Na 25. konferenciji država-članica OZHO u Hagu, koja se privodi kraju, usvojena je antiruska rezolucija o ukidanju prava i privilegija Siriji. To znači da Damask gubi pravo glasa na sednicama najvišeg upravnog tela – konferencije. Damask ne može da bude izabran u izvršni savet organizacije, kao ni u druga pomoćna tela. Sirijcima će biti onemogućen pristup radnim mestima u tehničkom sekretarijatu“, objasnio je Šuljgin.

  Prvi put se na haškoj platformi dešava da država-učesnica bude proglašena zlonamernim kršiteljem konvencije i da se protiv nje primenjuju sankcije, rekao je predstavnik Rusije.

  „Pritom, to se postiže falsifikovanjem činjenica, masovnom propagandom, ucenom i 'uvrtanjem ruku' nekim zemljama u cilju obezbeđivanja potrebnih rezultata glasanja o odgovorajućim dokumentima. Na našu veliku žalost, to je ono u šta se pretvara OZHO. Sve navedeno se sprovodi uz napore SAD, Francuske, Velike Britanije i drugim zemalja koji ne prestaju da planiraju eliminisanje sa političke scene vlade sirijskog predsednika Bašara Asada, koju mrze“, naglasio je on.

  Kako je rekao, protivnici zvaničnog Damaska uništavaju OZHO i vode organizaciju u propast svojim delovanjem u pogledu promovisanja geopolitičkih interesa.

  Podsetimo, u Hagu se 20-22. aprila održava 25. sednica Konferencije država-članica OZHO. Tokom te sednice, Francuska je predstavila nacrt rezolucije koji predviđa suspendovanje prava i privilegija Siriji u organizaciji zbog navodnog kršenja Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

  Za nacrt rezolucije, čiji su autori Francuska i Velika Britanija, glasalo je 87 država od ukupno 136. Protiv je bilo 15, među njima i Rusija, dok su se od glasanja uzdržale 34 zemlje.

  Moskva i Damask više puta su optuživale OZHO za pristrasnost u istrazi incidenata u Siriji i dovodile u pitanje zaključke tehničkog sekretarijata OZHO. Sirijske vlasti navele su da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a čitav hemijski arsenal zemlje uklonjen je iz Sirije pod kontrolom OZHO.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  prava, ukidanje, Sirija, OZHO, Aleksandar Šuljgin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga