01:18 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  37128
  Pratite nas

  Kijev dovlači tehniku i naoružanje na liniju kontakata na jugoistoku Ukrajine i ne može biti govora o potezima vlasti u pravcu normalizacije situacije. U isto vreme, Evropska unija zatvara oči pred raspoloženjem da se konflikt u Donbasu reši vojnim putem, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „O kakvoj 'uzdržanoj akciji' i čak o 'koracima ka rešenju' kijevskih vlasti se može govoriti u uslovima kada se na liniju kontakta aktivno dovlači oružje i oprema Oružanih snaga Ukrajine, a predgrađa Donjecka se svakodnevno bombarduju ukrajinskim granatama i minama od kojih umiru civili, uključujući i decu? Cinično izgleda povlađivanje ukrajinskom mitu o mnogobrojnim ruskim jedinicama raspoređenim na granici, uprkos činjenici da su u EU, čini se, i sami zbunjeni ciframa koje im je pružio Kijev. I to u uslovima kada u Briselu ne samo da zatvaraju oči pred raspoloženjem kijevskih vlasti da nasilno rešavaju sukob na jugoistoku, nego ih, voljno ili nevoljno, i sami podržavaju“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Navela je da nije moguće da na drugačiji način shvatiti „povremene izjave rukovodstva EU, upućene Kijevu, poput one: „Mi smo na vašoj strani“.

  „Moguće je, da je vreme da evropsko rukovodstvo, umesto podrške ukrajinskim vlastima, počne da podstiče Kijev na odustajanje od agresivne militarističke retorike. I da savesno ispunjava obaveze preuzete u skladu sa paketom mera iz Minskih sporazuma na samitima u normandijskom formatu. U suprotnom, nema sumnje da je upravo Evropska unija, čiji se stav gotovo ne razlikuje od ukrajinskog, zauzela određenu stranu u sukobu i aktivno se prepušta nacionalističkoj politici kijevskih vlasti“, rekla je ona.
  Zaharova dodaje da EU na taj način snosi odgovornost i za posledice te politike, uključujući drastično i agresivno kršenje prava i sloboda ruskog stanovništva u Ukrajini, kao i oživljavanje ideologije neonacizma i desničarskog ekstremizma.

  Zaharova je dodala i da Rusija očekuje da EU prestane da širi ozbiljne dezinformacije o „ruskoj agresiji“ protiv Ukrajine i da počne da traga za tim kako da se normalizuje saradnja s Moskvom.

  „Očekujemo da će u Briselu prekinuti sa širenjem ozbiljne antiruske dezinformacije i da će početi, rukovodeći se dugoročnim interesima evropskih naroda, da traže načine za normalizaciju saradnje na relaciji EU-Moskva“, rekla je Zaharova.

  Ona je dodala da to ide u prilog težnji Brisela da stekne „stratešku autonomiju“ u odnosu na partnere sa druge strane okeana u novom multipolarnom svetu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donbas, Rusija, Ukrajina, sukob u Donbasu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga