04:34 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1521
  Pratite nas

  U Rusiji je 15. aprila obeležen Dan specijalista za radio-elektronsku borbu (REB). Eksperti pišu da su ruska sredstva za radio-elektronsku borbu među najboljima na svetu i da je u toku je ponovno opremanje ruskih snaga najnovijim modelima tehnike koja po mnogim parametrima nadmašuje strane analoge.

  Pre 117 godina, tokom rusko-japanskog rata branioci Port Artura blokirali su radio-prenose neprijateljskih brodova koji su usmeravali paljbu na tvrđavu.

  Danas rusko vojno rukovodstvo smatra da je potencijal jedinica za radio-elektronsku borbu efikasan i ekonomski isplativ „način za postizanje nadmoći u informaciono-telekomunikacionom prostoru“.

  Vojska navodi da je sada ključni podsticaj za modernizaciju sredstava radio-elektronske borbe razvoj stranih sistema državne i vojne uprave, kao i da strane države prave vojnu opremu na osnovu „informacionih i radio-elektronskih tehnologija“.

  Specifična vrsta borbenih dejstava

  Na savremenom ratištu, trupe REB su u stanju da izvode široki spektar zadataka. Sredstva za radio-elektronsku borbu su tesno povezana sa aktivnostima PVO, izviđanjem, antiterorističkim operacijama, kao i funkcionisanjem automatizovanih kontrolnih sistema.

  Glavni zadaci snaga REB su blokiranje komunikacije i ometanje različite elektronske opreme protivnika. U praksi su u stanju da remete upravljanje neprijateljskim jedinicama, obezbede protivvazduhoplovnu odbranu i ometaju izviđanje neprijatelja.

  Kako kažu eksperti, sve to omogućava suzbijanje gotovo svih vazdušnih napada, visokotehnoloških kopnenih i morskih platformi. Takođe, sistemi za radio-elektronsku borbu oduzimaju neprijatelju sposobnost da koordiniše dejstva vojnih grupa.

  „Bez aktivnog korišćenja kompleksa REB već je, u principu, nezamislivo sprovođenje borbenih dejstava. S jedne strane, sredstva za radio-elektronu borbu omogućavaju zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava. S druge strane, doprinose ispunjavanju zadataka u interesu trupa u ofanzivi remeteći rad neprijateljskih sistema“, objasnio je za „RT“ osnivač portala „Militari Raša“ Dmitrij Kornjev.

  Prema rečima eksperta, uspešna radio-elektronska borba u suštini „oslepljuje“ neprijatelja.

  Neprijatelj je u tom slučaju onemogućen da prima aktuelne informacije, kao i da upravlja jedinicama i oružjem, objašnjava on. Pored toga, sredstva REB su u stanju da prikriju manevre sopstvenih i savezničkih kopnenih i vazdušnih formacija.

  Vojni ekspert Jurij Ljamin je u razgovoru za „RT“ govorio o sve većem značaju sredstava REB.

  „Radio-elektronska borba je i ranije igrala veliku ulogu, ali u poslednje vreme posebno dobija na značaju, jer danas tokom borbenih dejstava prioritetni značaj imaju sredstva i sistemi za komunikaciju, bespilotne letelice i druga tehnika koja prima i prenosi informacije“, objasnio je Ljamin.

  Istovremeno, general-major Jurij Lastočkin koji rukovodi jedinicama radio-elektronske borbe kaže da se korišćenje perspektivnih sredstava za radio-elektronsku borbu po efikasnosti približava sistemima za visokopreciznu paljbu.

  Lastočkin je saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije pripremilo dokument kojim se definiše strategija za poboljšanje ruskog sistema za radio-elektronsko ratovanje.

  Kopneni višenamenski modul za ometanje Krasuha 4 na taktičko-specijalnim vežbama jedinica za radio-elektronsku borbu ruske vojske na poligonu Sverdlovski
  © Sputnik / Pavel Lisicыn
  Kopneni višenamenski modul za ometanje "Krasuha 4" na taktičko-specijalnim vežbama jedinica za radio-elektronsku borbu ruske vojske na poligonu "Sverdlovski"

  Prema njegovim rečima, praktična primena strategije će dovesti do značajnog povećanja doprinosa snaga REB u „sticanju nadmoći u upravljanju snagama i primeni oružja“.

  „Prema našim procenama, kvalitativne izmene u razvoju sistema za naoružanje snaga REB i poboljšanje oblika i načina njihove borbene primene će u bliskoj budućnosti omogućiti da radio-elektronsko borba preraste u specifičnu vrstu borbenih dejstava, u okviru koje će se praktično rešavati sudbina svih postojećih i budućih operacija i borbenih dejstava“, istakao je general-major.

  Nadmašuje strane analoge

  U materijalima ruskog Ministarstva odbrane se navodi da je trenutno u toku ponovno opremanje snaga za radio-elektronsko ratovanje najnovijim modelima tehnike, koja „po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama ne zaostaju, a po mnogim parametrima nadmašuju strane analoge“.

  Dostignuća Moskve na polju radio-elektronske borbe priznaju i američke vlasti. U martu su specijalisti američke Računovodstvene komore pripremili izveštaj u kojem tvrde da je Rusija, zajedno sa Kinom, postigla značajan napredak u unapređenju svog potencijala „u oblasti borbe u elektromagnetnom spektru i uopšte korišćenju ovog spektra“.

  Primera radi, najnovija stanica „Krasuha S4“ može da na opasnoj blizini detektuje udarnu neprijateljsku avijaciju i ometa rad njene opreme. Ta stanica „lovi“ radarski signal aviona koji se približava i blokira ga, čime onemogućuje protivnika da nišani i puca.

  „Uz pomoć jedinstvene opreme, ovaj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti 'Krasuhe'“, navedeno je u dokumentima Ministarstva.

  Pored „Krasuhe“, treba izdvojiti i „Stupor“ – prvo rusko oružje za borbu protiv dronova, kao i multifunkcionalni sistem „Stilet“.

  Međutim, ovde se ne završava lista ruskih sredstava za radio-elektronsko borbu koja mogu da se koriste u svrhe PVO. Ruska industrija proizvodi i sisteme kao što su „Silok“, „Solaris N“, „Borisoglebsk 2“, kao i „Polje 21M“.

  S tim u vezi, Kornjev kaže da u naoružanje ruske vojske neprestano stižu modernizovani i potpuno novi modeli.

  Sa svoje strane, Ljamin ističe da je Rusija jedna od malobrojnih zemalja koja je u stanju da samostalno proizvodi sisteme za radio-elektronsko ratovanje različitog dometa, kao i da su ruska sredstva REB jedna od najboljih na svetu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  potencijal, Rusija, radio-elektronsko ratovanje, radio-elektronski sistemi, radio-elektronska borba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga