04:54 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1060
  Pratite nas

  Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov predao je otpravniku poslova SAD Rusiji Bartu Gormanu notu o promenama u redosledu putovanja u Rusiji za zaposlene u američkoj ambasadi i konzulatima, saopštilo je rusko Ministarstvo.

  „Razgovarano je o nekim aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa. Sagovorniku je uručena nota ruskog Ministarstva spoljnih poslova o promenama koje je ruska strana unela u aktuelni red putovanja u Ruskoj Federaciji za zaposlene u američkoj ambasadi i konzularnim predstavništvima SAD“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Takođe se ističe da je američka strana obaveštena da se u najskorije vreme očekuju dalje odluke vezane za izjavu Ministarstva spoljnih poslova Rusije od 16. aprila, „o čemu će ambasada SAD biti blagovremeno obaveštena“.

  Sjedinjene Američke Države su 15. aprila uvele nove sankcije Rusiji. Na sankcionom spisku nalaze se 32 fizička lica i udruženja. Sankcije takođe zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju ruske državne obveznice posle 14. juna. Osim toga, Vašington je najavio da iz zemlje proteruje 10 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji.

  Sledećeg dana Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je recipročne mere, među kojima su proterivanje srazmernog broja zaposlenih u diplomatskoj misiji SAD, prekid aktivnosti američkih fondova i NVO pod kontrolom Stejt departmenta u zemlji i drugih američkih vladinih agencija i zabrana ulaska u Rusiju na neodređeno vreme za osam sadašnjih i bivših američkih zvaničnika i predlog ambasadoru Džonu Salivanu da otputuje u Vašington na konsultacije. Šef američke diplomatske misije otputovao je u Vašington 22. aprila.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga