10:31 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 462
  Pratite nas

  Ruski fond za direktne investicije (RFPI) i turska farmaceutska kompanija „Viskoran ilač“ postigli su dogovor o proizvodnji ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Turskoj, saopštio je fond.

  „RFPI i turska farmaceutska kompanija 'Viskoran ilač' saopštavaju o saradnji u vezi sa proizvodnjom u Turskoj prve registrovane vakcine protiv kovida 19 'Sputnjik Ve'. 'Viskoran ilač' je obavio pripremu za lokalizaciju proizvodnje i planira da je pokrene u narednih nekoliko meseci na nekoliko mesta“, navedeno je u saopštenju Fonda.

  S tim u vezi, direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev izjavio je da je sporazum sa turskom kompanijom usmeren na širenje proizvodnih kapaciteta i obezbeđivanje međunarodnih isporuka vakcine „Sputnjik Ve“.

  „RFPI je potpisao sporazume sa vodećim farmaceutskim kompanijama u Aziji, Latinskoj Americi, Evropi i Zajednici Nezavisnih Država, zahvaljujući kojim će bezbedna i efikasna ruska vakcina postati dostupna ljudima u više od 60 zemalja“, rekao je on.

  Predsednik odbora direktora kompanije „Viskoran“ Ozturk Oran je izjavio da, pored sporazuma o proizvodnji vakcine, procesa izdavanja licence, skladištenja i distribucije, deo saradnje sa Rusijom predstavljaju i klinička ispitivanja vakcine, koja uspešno napreduju.

  Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Turska, vakcina, Sputnjik V, proizvodnja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga