07:25 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11130
  Pratite nas

  Moskva poziva Brisel i Vašington da se uzdrže od mešanja u unutrašnje stvari Kišinjeva, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove o situaciji u Moldaviji.

  Između ostalog, MIP Rusije navodi da je „više puta skretao pažnju na direktno mešanje SAD i EU u unutrašnje političke procese u Moldaviji, njihovu očiglednu političku angažovanost koja dovodi do još veće polarizacije moldavskog društva“.

  „Ponovo pozivamo kolege iz SAD i EU da se uzdrže od mešanja u unutrašnje stvari Moldavije i ne izlaze van okvira normi diplomatske etike“, saopštila je Zaharova.

  Po njenim rečima, prošle nedelje su zapadni predstavnici nastavili pokušaje mešanja u unutrašnje stvari republike. Povod je poslužila Deklaracija o Ustavnom sudu koju je usvojio parlament u kojoj su poslanici izrazili neslaganje sa njegovom odlukom o postojanju uslova za raspuštanje parlamenta. Drugi povod je odluka parlamentaraca da ukinu odluku iz 2019. godine o imenovanju sadašnjeg predsednika Ustavnog suda.

  Odmah nakon donošenja ovih odluka svoju zabrinutost su izrazili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i šef diplomatije EU Žozep Borelj, videvši u tome „napad na nezavisnost Ustavnog suda“ i čak ustavni poredak republike. Svoju zabrinutost ovim povodom izrazili su i drugi evropski zvaničnici.

  „Indikativno je da, dok pozivaju parlament republike da poštuje odluke Ustavnog suda, predstavnici SAD i EU odbijaju da pokažu isto poštovanje prema postupcima moldavskih zakonodavaca. Ovakva selektivnost u ocenama još jednom potvrđuje da je za njih geopolitički vektor važniji, od „demokratskih vrednosti“, koje štite“, naglasila je Zaharova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Moldavija, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga