04:57 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  35124
  Pratite nas

  Potencijalni samit lidera SAD i Rusije, Džoa Bajdena i Vladimira Putin, bio bi pozitivan događaj za ceo svet, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

  „Smatram ispravnom strategiju SAD da budu direktne u konfliktima koje imamo sa Rusijom, a da pri tome predlažu dijalog. To je put kojim mi u EU idemo. Tome nema alternativu“, izjavio je Mas, govoreći na događaju Nemačkog atlantskog društva, posvećenom 100 dana rada predsednika Bajdena.

  On je dodao da bi potencijalni susret dva lidera bio koristan, ne samo za rusko-američke odnose, već bi bio pozitivan događaj za ceo svet.

  Govoreći o projektu „Severni tok 2“, Mas je naglasio da nemačka vlada kao i pre smatra da ga treba završiti, uprkos pozivima da se zamrzne.

  „Složena su pitanja, da li treba završiti sa projektom, pre njegovog kraja i da li treba nastaviti biznis sa Rusijom. Smatram da nas to nikud ne vodi. Ne možemo voditi debate o dekaplingu sa Kinom i ne poslovati sa Rusijom. Rezultat će biti zbližavanje Kine i Rusije“, upozorio je nemački ministar.

  Po njegovim rečima, to bi bio loš rezultat za Zapad, pošto bi se formirao „najveći ekonomski i vojni kompleks na svetu“.

  „To ne može biti u našem interesu. Sa geostrateške tačke gledišta smatram to opasnim i zato – da, treba ostaviti mogućnost za poslovanje sa Rusijom i „Severni tok 2“ je jedan od projekata u tim okvirima“, zaključio je Mas.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nemačka, Kina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga