04:24 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1831
  Pratite nas

  Nacrt zakona o izlasku Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu u narednim danima biće predstavljen predsedniku države. „Sve vodi ka raspadu Sporazuma“, rekao je zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Gavrilov i dodao da Rusija nema nameru da čini jednostrane ustupke.

  Upozorio je da će sve procedure koje prethode izlasku iz Sporazuma biti završene do kraja maja.

  Gavrilov, koji predvodi rusku delegaciju na pregovorima o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole naoružanja u Beču, navodi da je tekst objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, a njega će kasnije razmotriti i Duma i Savet federacije.

  Gavrilov je izrazio zabrinutost zbog načina na koji saveznici Amerike u NATO, kao i Ukrajina i Gruzija, ispunjavaju svoje obaveze iz Sporazuma i naveo da su „veoma ozbiljne primedbe“ iznete na račun Sjedinjenih Država i pre njihovog napuštanja tog Sporazuma.

  Te primedbe, kako je dodao, nisu uzete u obzir, a o njima će moći da se diskutuje tek onda kada Vašington jasno i nedvosmisleno saopšti odluku o povratku u Sporazum.

  Podsetimo, Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za jačanje poverenja u Evropi posle Hladnog rata. Sporazum omogućava članicama, kojih ima 34, da međusobno prikupljaju podatke o oružanih snagama i manevrima. SAD su maja prošle godine pokrenule proceduru izlaska iz Sporazuma a zvanično su ga napustile 22. novembra.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 15. januara saopštilo da pokreće unutardržavnu proceduru o izlasku iz Sporazuma, s obzirom na to da je, kako su istakli, izlaskom SAD „narušena ravnoteža interesa država-članica postignuta potpisivanjem dokumenta“.

  Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je početkom aprila rekao da saveznici Amerike imaju još mesec i po dana da odluče o sudbini Sporazuma, a šef diplomatije Sergej Lavrov je nedavno upozorio da sudbina Sporazuma u sadašnjim uslovima visi o koncu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  izlazak, Sporazum o otvorenom nebu, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga