01:20 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1082
  Pratite nas

  Ruski senator Aleksej Puškov ironično je prokomentarisao izjavu portparolke Bele kuće Džen Psaki da Sjedinjene Države teže da umanje napetost u odnosima sa Rusijom. „O, da, primetili smo – SAD samo ti i rade“, napisao je Puškov na Telegramu.

  Podsetimo, Psaki je rekla da Vašington stremi ka tome da se umanji napetost u odnosima sa Rusijom i da antiruske sankcije nisu jedini instrument za izgradnju odnosa sa Moskvom.

  „O, da, primetili smo – SAD samo to i rade, ‘teže ka snižavanju napetosti’. I naravno da sankcije nisu jedini instrument! Tu je pretnja da će one biti proširene, pa razmeštanje raketnih sistema u Poljskoj i Rumuniji koji su, razume se, usmereni ka Iranu, tu je i redovno slanje ratnih brodova u Crno more, redovno proterivanje ruskih diplomata, a ovih dana vidimo i usijanu podršku masovnom proterivanju ruskih diplomata iz Češke, žestoka borba protiv ‘Severnog toka 2’ i mnogo toga još. Tako da – da, sankcije nisu jedini instrument“, naveo je Puškov.

  Podsetimo, Vašington je 15. aprila uveo nove sankcije protiv Rusije a one su usmerene protiv 32 fizička lica i kompanije. Sankcije podrazumevaju i zabranu američkim finansijskim institucijama da posle 14. juna kupuju ruske obligacije. Takođe, proterano je 10 ruskih diplomata.

  Moskva je narednog dana objavila kontramere, uključujući recipročno proterivanje američkih diplomata, prekid rada američkih fondova u Rusiji, a američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Salivanu je sugerisano da ode u Ameriku na konsultacije.

  Šef američke diplomatske misije otputovao je u Ameriku 22. aprila.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Puškov, odnosi, napetost, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga