02:34 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1512
  Pratite nas

  Zapad se aktivno protivi integracionim procesima na postsovjetskom prostoru, povećava se potencijal za sukobe duž granica zemalja Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), a pokušaji zabijanja klina među naše države stalno su prisutni, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

  Prema rečima zamenika ministra odbrane Aleksandra Fomina, Šojgu je na sednici Saveta ministara ODKB koja se održava u tadžikistanskoj prestonici Dušanbeu rekao da se „značajno proširio spektar izazova i pretnji našoj državi u regionima kolektivne bezbednosti“.

  „Potencijal za konflikte raste duž granica ODKB-a. Pritom se to dešava u svetlu aktivnog protivljenja integracionim procesima na postsovjetskom prostoru i uvlačenja zemalja regiona u sferu svojih interesa“, preneo je Fomin reči ruskog ministra.

  Šojgu je na zasedanju istakao da se primećuju konstantni pokušaji zabijanja klina među „naše države, mešanja u unutrašnje stvari, kao i provociranja 'obojenih revolucija'“.

  Kako je rekao Fomin, u isto vreme se članicama ODKB-a pod različitim izgovorima nameću različiti programi i sporazumi.

  „Ministar odbrane je istakao da je malo verovatno da su takvi projekti u stanju da ostvare značajan uticaj na jačanje regionalne bezbednosti. Oni po pravilu imaju skrivene ciljeve“, naglasio je Fomin.

  Izvor pretnji za ODKB – vojno širenje uz podršku SAD u Evropi

  Istovremeno, beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin, koji je takođe učestvovao na zasedanju u Dušanbeu, uvrstio je među glavne izvore pretnji zemljama-članicama ODKB-a povećavanje koalicionih i nacionalnih vojnih potencijala koje sprovodi Zapad, uz aktivno širenje vojnog prisustva SAD u Evropi.

  Belorusija primećuje da Zapad pokreće informacioni rat u istočnoevropskom regionu, kao i da pokušava da destabilizuje situaciju na postsovjetskom prostoru, dodao je Hrenjin.

  Pozvati prijateljske zemlje na sastanke pod okriljem ODKB

  Prema rečima zamenika ruskog ministra odbrane, Šojgu je na sednici izneo predlog Rusije da se predstavnici Srbije, Uzbekistana, Mongolije i drugih prijateljskih zemalja uključe na događaje koji se odvijaju pod okriljem ODKB-a.

  Podsetimo, ODKB, osim Rusije, danas čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aleksandr Fomin, Sergej Šojgu, ODKB, postsovjetske države, klin, Zapad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga