09:31 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  Moskva je predložila Vašingtonu da započnu dijalog o strateškoj stabilnosti i razmatranje stvaranja okruženja bezkonfliktnog postojanja, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

  Govoreći na zajedničkom sastanku odbora za međunarodne poslove i odbranu Saveta Federacije Rusije, Rjabkov je primetio da je predsednik Rusije u svom obraćanju Saveznoj skupštini postavio zadatak da se razgovara o pitanjima koja se odnose na strateško naoružanje i obezbeđivanje globalne stabilnosti.

  „Cilj takvih pregovora može biti stvaranje okruženja beskonfliktnog postojanja. Želeo bih da primetim da smo već predložili Bajdenovoj administraciji da se započne dijalog o strateškoj stabilnosti u skladu sa onim što je rekao Vladimir Putin, imajući u vidu razmatranje zabrinutosti u ovoj oblasti i pronalaženje puteva za rešavanje postojećih problema“, objasnio je zamenik ministra.

  Rjabkov je dodao i da je sistem kontrole naoružanja u krizi.

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
  © Foto : Press-služba MID RF

  „U svetlu bolne transformacije sistema međunarodnih odnosa, koja je u velikoj meri povezana sa težnjom Sjedinjenih Američkih Država i grupe njihovih saveznika da zadrže svoju dominaciju u svetu i jednostrane prednosti za proširivanje mogućnosti za vršenje vojno-političkog pritiska na protivnike, dovodi se u pitanje sam koncept kontrole naoružanja“, naglasio je on.

  Takođe je istakao da Sjedinjene Američke Države veruju u mogućnost da postignu apsolutnu bezbednost za sebe.

  „Kontrola naoružanja, polazeći od ove premise, u velikoj meri za njih postaje teret, opterećenje, jer ograničava mogućnosti za povećanje vojnog potencijala i vršenje snažnog pritiska na protivnike“, naglasio je Rjabkov.

  Prema njegovim rečima, Rusija tek treba da analizira kakvi bi ti koncepti mogli biti i da li će ih, u principu, modifikovati Bajdenova administracija.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  strateška stabilnost, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga