04:39 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 420
  Pratite nas

  Amerika pod izmišljenim izgovorom odugovlači sa procesom uklanjanja značajnih rezervi hemijskog oružja, a sistem za kontrolu naoružanja je poslednjih godina pretrpeo ozbiljnu štetu njenom krivicom, izjavio je predsednik Odbor za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

  On je na sastanku posvećenom krizi sistema kontrole naoružanja u kontekstu osiguranja međunarodne bezbednosti rekao da SAD to čine iako su ranije preuzele na sebe obaveze u skladu sa Konvencijom o zabrani hemijskog oružja, dok je u isto vreme Rusija ispunila svoje obaveze na vreme i na besprekoran način.

  Prema rečima senatora, „sistemu kontrole naoružanja je poslednjih godina naneta ozbiljna šteta“.

  „Od kada su Sjedinjene Američke Države 2002. godine jednostrano napustile Sporazum o ograničenju sistema protivraketne odbrane, najvažniji za stratešku stabilnost, situacija se pogoršala. Pre skoro dve godine SAD su svojim izlaskom iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa uništile taj najvažniji stub evropske i globalne stabilnosti. Raste verovatnoća kraha Sporazuma o otvorenom nebu, ni rešavanje sudbine Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja nije daleko“, izjavio je Kosačov.

  Svetlo na kraju tunela se pojavilo kada je „ruskim naporom postignut dogovor o petogodišnjem produženju Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja“, smatra ruski senator.

  On je istakao da se Rusija trudi da, gde god je to prihvatljivo sa stanovišta osiguranja nacionalne bezbednosti, ne sačeka samo reakciju svojih partnera u dijalogu, već i deluje proaktivno i „u interesu očuvanja onoga što još uvek treba da se sačuva“.

  S tim u vezi, pomenuo je jednostrani moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i malog dometa u Evropi ili drugim regionima dok se tamo ne pojavi slično oružje američke proizvodnje.

  „Nažalost, vidimo da se druga strana u osnovi ponaša na suprotan način. Već se javno saopštava da je potrebno što pre započeti sa razmeštanjem kopnenih raketa srednjeg i malog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu i u Evropi“, zaključio je Kosačov.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ugrožavanje, kontrola naoružanja, hemijsko oružje, SAD, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga