04:09 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  26847
  Pratite nas

  Rusija nikad neće dozvoliti da Iran dobije atomsku bombu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN u Beču Mihail Uljanov.

  „To se odnosi na svaku državu koja ne poseduje nuklearno oružje. U svetu postoji pet legitimnih nuklearnih sila i četiri države koje poseduju atomsku bombu. Ni u kom slučaju ne treba da ih bude više. To je važan cilj naše politike“, izjavio je Uljanov u intervjuu „Špiglu“.

  On smatra da je uspešan završetak pregovora u Beču o iranskom nuklearnom sporazumu moguć i bez ličnog kontakta Iranaca i Amerikanaca.

  „Nakon obnavljanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana i čim SAD ponovo postanu zemlja-učesnica, strane će automatski početi da međusobno razgovaraju direktno, pošto će se sastajati na redovnim sastancima država-potpisnica sporazuma“, rekao je Uljanov.

  Diplomata je istakao da bi bilo poželjno da se pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu završe do 21. maja, jer 22. maja ističe preliminarni sporazum između Teherana i Međunarodne agencija za nuklearnu energiju (IAEA) koji obezbeđuje prihvatljiv nivo provere IAEA u Iranu.

  „Osim toga, u junu će se u Iranu birati novi predsedmnik. U maju će biti određeni kandidati i počeće predizborna kampanja“, precizirao je on.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Iran, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga