10:31 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1861
  Pratite nas

  Rusija ima osnovu za stvaranje analoga platnog sistema SVIFT, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

  Odgovarajući na pitanje da li je sistem za prenos finansijskih poruka Centralne banke Rusije zapravo početak alternative SVIFT-u, Lavrov je rekao:

  „Osnova (alternative SVIFT-u) postoji. I uveren sam da i vlada i Centralna banka treba da učine sve kako bi ova baza bila pouzdana i garantovala potpunu nezavisnost i garanciju protiv štete koju bi neko mogao da pokuša da nam dodatno nanese“.

  Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin izjavio da Rusija ne isključuje mogućnost formiranja sistema alternativnog SVIFT-u na novoj tehnološkoj osnovi. Prema rečima zamenika ministra, razvoj alternativnih sistema, tehnološki naprednijih i koji ne pretenduju na monopolizaciju ove oblasti, „nije samo reakcija na trenutnu geopolitičku realnost, već i odgovor na potrebu za modernizacijom načina plaćanja uzimajući u obzir savremena napredna dostignuća u digitalnoj oblasti“.

  Sistem prenosa finansijskih poruka stvoren je kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja ruskih banaka iz sistema SVIFT-a. SVIFT je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta. U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi, kao jedna od mera oštrijih sankcija Zapada, Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, SVIFT, platni sistem
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga